Altfel despre voluntariat

Unii vor spune că voluntariatul ajută pe planul dezvoltării personale și al culturii generale, alții vor zice că dat fiind faptul că voluntariatul este considerat experienta profesionala tinerii vor avea mai multe șanse să se angajeze, dar foarte puțini vor spune că au dorit ca prin acea acțiune de voluntariat să facă un bine comunității în care trăiesc. Foarte mulți se implică în scopul de a căpăta și ei ceva de pe urma acestei fapte. Așa s-a ajuns la deteriorarea noțiunii de voluntariat.
De asemenea, o mare problemă a tinerilor este, după părerea mea, lipsa organizării activităților ce necesită ajutorul voluntarilor. Există foarte mulți tineri talentați și gata să ajute, dar nu au unde, deoarece multe așa zise „ONG-uri” nu știu să-și facă reclamă, membrii grupului selectând persoane, de foarte multe ori, care au mai avut de-a face cu orice tip de activitate de tip voluntariat.
Înainte ca diploma de pe urma voluntariatului să poată fi un ajutor în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă, tinerii puteau să vină să dea o mână de ajutor oricând și oriunde, deoarece totul era despre devotament și pasiune în ceea ce vrei să lași în urma ta comunității în care trăiești. Totuși, în timp, s-au introdus formularele de înscriere care aveau ca scop ierarhizarea contestanților pentru postul de voluntar. Pe scurt, aceasta a devenit o meserie neplătită, în care se caută cei mai buni într-un anumit domeniu…
Pe formularul de înscriere există mereu acolo un subpunct în care se va întreba mereu „dacă ai mai fost implicat și în alte acțiuni de voluntariat?” . Aici noii veniți vor întâmpina primul obstacol, mai exact, vor lăsa spațiul liber. Mulți spun că această întrebare nu contează și că este pusă opțional, dar, că vrem sau nu să admitem, aceasta face diferența între a fi acceptat sau nu.
Dacă o luăm în acest sens, niciun organizator care caută voluntari ce să-l ajute să-și pună pe picioare evenimentul nu va selecta cei care se pricep doar în teoria celorlalte întrebări puse pe acel formular. Toți se așteaptă ca totul să iasă perfect și de aceea se caută „angajați” sub pretextul de voluntar, care să participe la acest act pentru a dobândi experiență. De aici vine se face și gluma, care are și o semnificație tristă, dar adevărată, care se aplică în orice domeniu în care dorești să-ți iei un angajament: „Pentru acest job se caută persoane în jur de 20 de ani care să fi lucrat 27 de ani în domeniu.”
Soluția de lungă durată ar fi eliminarea acestor prejudecăți provenite din pricina faptului că așa-zisului „viitor voluntar” nu a fost acceptat, deoarece nu are îndeajuns de multă experiență cât să facă față. Ar trebui eliminată întrebarea referitoare la acțiuni precedente în folosul comunității, deoarece,în opinia mea, deși credem că această parte din procesul de înscriere este pentru a se forma o impresie mai bună asupra contestantului, nu este. Tinerii sunt schimbarea! Aș dori să aud și alte puncte de vedere legate de această temă!

voluntar

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!