Andrei Cristian Pătrașcu – coordonator al Rețelei Naționale de Ambasadori ai Dialogului Structurat cu TINErii

Andrei Cristian Pătrașcu  este Ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii în jud. Constanța și in acelasi timp coordonator al Rețelei Naționale de Ambasadori.

 

Cum te simți în legătură cu felul în care funcționează societatea românească astăzi?

Societatea Românească de astăzi este una dărâmată! De ce spun asta? Pentru că în progresul societății avem 3 piloni esențiali – Educația, Credința și Familia.

Rând pe rând acestea sunt dărămate pentru ca societatea să devină una mai ”bună”, mai ”occidentală”, mai ca afară… dar în realitate ne scufundăm intr-o mocirlă din care, noi, tinerii cu greu vom ieșii la suprafață. Educația este una mediocră, atât din partea dascălilor care nu mai pot face față unui sistem educațional dezvoltat și non-formal, cât și din partea ”puștilor” care nu mai înțeleg că totul stă în educație. Diploma nu face pe om mai deștept, dar cunoștințele dobândite da. Credința pe zii ce trece este mai asuprită, mai bombardată, mai agresată. Susține moralitatea și nu vrem asta! Din nou probleme sunt de ambele părți. Dar suntem martori ai unei ateizări – dacă-mi este permis să spun asa, continue și consistente. Îmi place să spun că de multe ori devina tei cei care nu știu nimic și nu vor să învețe despre ceva, orice religie, orice credință și se dau bătuți. Dar cu familia ce avem?! Cel mai sfânt lucru. Familia anturală, formată dintr-un singur bărbat și o singură femeie (născuți așa)la care Dumenzeu vine și aduce prin suflarea Sa un prunc, un copil, doi, trei, sapte, zece… Bucurie mai mare ca aceasta nu există! Dar desacralizarea îsî spune cuvântul. Cred că noi tinerii suntem precum caii, avem ochelari în ambele părți ale capului și mergem după curent, fără să mai analizăm cum stă treaba defapt. ”Deșteaptă-te Române!”

14044967_1045245988922752_1590099577_o

Plănuiești să mergi la vot? (Da/Nu; De ce?)

Plănuiesc să merg la vot. De ce?! Este dreptul meu constitutional și dacă nu merge u și votez pe cine cu capul pe umeri, tot vor vota ei în locul meu… Votul este un moment important din viața noastră, deoarece trimitem oamenii să ne reprezinte. Din pacate campaniile dinainte votului nu sunt bine gândite… sau sunt asa cum vor ei. Merg spre sate, spre oameni bătrâni, singuri, lipsiți de multe și umblă la sentiment. Noi tinerii suntem lăsați deoparte! De ce?! Noi încă ne mai punem întrebarea ”De ce așa?”

Merg la vot pentru a îmi asuma că sunt roman, că sunt tânăr și mă gândesc că românia de mâine este românia mea, o românie a tinerilor pe care trebuie să o susținem și să o creștem, să o scoatem din mocirla de care vă spuneam mai sus.

Crezi că votul tău contează? (Da/Nu; De ce?)

Votul meu contează, votul tău contează, voturile noastre contează! Acest ”tău” ne reprezintă pe fiecare. Dacă cineva se gândește că ”votul meu nu contează” se înșeală, deoarece numai împreună, numai ca o echipă putem fii împreună. Și aici imi aduc aminte de povestea echipei unde sunt patru personaje Toată-lumea, Cineva, Oricine și Nimeni, o poveste cu totul special și adevărată care se încheie în modul acesta În final, TOATĂ-LUMEA a dat vina pe CINEVA, când NIMENI nu a făcut ceea ce ORICINE putea să facă.”

De la ce vârstă crezi că ar trebui acordat dreptul la vot?

Din punctul meu de vedere vârsta la care se votează este una irelevantă, deoarece pot fi unii tineri care la 14 ani știu ce vor, sunt deja la un nivel educational înalt, iși cunosc candidații, vorbesc cu ei și creează evenimente cu aceștia pentru a discuta, sunt active civic și își ajută societatea, iar alții de peste 18 ani sunt iresponsabili!

”Vârsta” cred că ar trebui gândită într-un mod în care tinerii știu ce vor, tinerii știu cu cine să voteze și să nu ajungă ca în mult știuta piesă a lui Carageale ”Eu cu cine votez?!”.

 

Dezvoltarea educațională și intelectuală a fiecarui tânăr este diferită și tocmai de aceea aș face un experiment, niște alegeri ”false” în școli, unde tinerii să fie învățați cum ar trebui să voteze și la ce să fie atenți, ce să îi întrebe pe candidați ș ice să urmărească pentru a fi mai bine acestei țări. Educația Civică din pacate lipsește foarte mult în sistemul educational… de aceea avem tineri care nu știu ce vor.

Care este primul lucru pe care îl ai în vedere atunci când votezi? (ex: persoana, partidul, discursurile, platforma electorală, aparițiile în media)

Deja mi-am făcut o ideee în mare cu cine votez și de ce. Totul nu a pornit de la o persoana, sau partidul… cred că cele mai importante sunt discuțiile cu candidații, așa ne dăm seama cum gândesc și cât de pregătiți sunt de a ne reprezenta la un nivel atât de înalt în stat. Platforma electorală este și ea un alt punct forte. Fiind tânăr, tind să mă uit spre secțiunea de tineret, să văd ce ne oferă, care este viziunea către tineret și cum ne vor ajuta în viitor. Aparițiile media din nou sunt o chestiune importantă, deoarece candidații își dau arama pe față, cum zice românul, dacă sunt scandalagii sau chiar vor să facă ceva pentru noi, pentru țară. De ce să nu fiu sincer, așa cum am început, același lucru îl spun și acum, sunt atent și la cei trei piloni ai societății, educația, credința și familia. Susținearea moralității și a acestor trei piloni, pentru mine este foarte important.

Cunoști candidații pe care îi vei regăsi pe buletinul de vot? Dar platformele lor electorale?

Cunosc candidații pe care o să îi regăsesc pe buletinul de vor și bineînțeles curiozitatea m-a împins să citesc și platformele electorale. Cred că este de bun simț atunci când ajung în cabina de vot să cunosc candidații de pe liste și să pot motiva, daca prin absurd, cineva m-ar întreba de ce așa și nu așa. Trebuie să ne lăsăm de sportul national – indiferența, și să începem să fim mai responsabili. Am auzit mulți tineri care spuneau ”Lasă că pun acolo oriunde” sau ”Dacă-mi dă acela bani, normal că îi votez pe ei (partidul)”. Tinerii trebuie să înteleagă că ne-am vândut țara prea mult și că trebuie să devenim mai responsabili pentru acțiunile noastre.

Știi deja cu cine urmează să votezi?

Da! Știu deja cu cine voi vota și cred că este cea mai bună alegere. Au o pltaformă electorală pe tineret dezvoltată, am discutat deja cu aceștia și am observant un interes deosebit față de tineri, susțin valorile și tradițiile românești și știu că sunt acei oameni care vor binele pentru țara mea.

Care ar fi prima schimbare pe care ai vrea să o vezi realizată după alegerile din decembrie?

Schimbările pe care aș vrea să le văd după aceste alegeri se impart în două categorii: tineri și aleși. Tinerii trebuie să îi ”streseze” pe cei aleși să facă ce au promis, dar totodață să înceapă să fie și ei mai active în societatea din care fac parte. Aleșii au responsabilitatea de a îi educa civic pe tineri, ei cred că sunt cei mai buni dascăli pentru așa ceva, și totodată cea mai amre schimbare cred că ar fi ca cei aleși să își îndeplinească cel putin 90% din cee ace au promis și să nu rămână ca până acum, doar pe hârtie.

Ce mesaj ai avea pentru tineri în legătură cu participarea la vot?

Mesajul meu pentru tineri a fost detaliat în toate cele mai de sus. Cred că tinerii trebuie să devină mai responsabili, să înțeleagă că țara noastră este cea mai frumosă și că patria mama este cea mai sfântă. Mai mult decât acestea, cred că moralitatea și sinceritatea în rândul tinerilor trebuie sa devina un cod, o lege, un stil de viață. Așa cum străbunii noștrii au susținut această țară, acest neam sfânt al românilor prin cei trei piloni, credința, educația și familia, haideți să le aducem ca un oamgiu și să susținem și noi aceleași valori și idei, care apropos, nu se înveches, dacă la asta vă gândeați!

Decine pentru TINE, Decine pentru TINEri!

 

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!