Comunicarea, soluția universală

Comunicarea este o formă de socializare cu ajutorul căreia oamenii ar putea să se afirme, să empatizeze, să îşi dezvăluie trăirile şi sentimentele, pentru a se integra în societate. După cum ştim, omul este făcut să trăiască în colectivitate şi din acest motiv trebuie să facem toate eforturile pentru a construi o societate în care, fiecare dintre noi să îşi construiască visurile, fapt pentru care e necesară exprimarea şi împartăşirea părerilor.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei tinerii au găsit o multime de metode de a-şi ocupa timpul precum utilizare reţelelor de socializare, privitul excesiv la televizor şi jocurile pe calculator. Ataşamentul excesiv faţă de mediul virtual a dus, din păcate, la accentuarea lipsei de comunicare cu cei din jur, tinerii detaşându-se faţă de viaţa reală şi trăind într-o altă realitate.
Pe de altă parte, un alt pericol al folosirii intense a acestor mijloace de comunicare comode este însuşirea greşită a limbii materne. Deoarece în timpul conversaţiilor sunt folosite adesea prescurtări, neologisme adaptate necorespunzător, diverse coduri cunoscute doar la nivelul unui grup, etc, tinerii uită să mai respecte normele, regulile specifice limbii române şi astfel există posibilitatea să nu se mai înţeleagă unii cu altii.
Consider că depinde de noi, în primul rând să încercăm să relaţionăm cu cei din jur, să ne implicăm în diverse activităţi cu teme specific vârstei, să ne organizăm excursii, să ieşim în grup şi să ne împartaşim ideile, opiniile. Dacă vom încerca să empatizăm unii cu altii, dând o şansă fiecărui tânăr de a se exteriorize făra să îl judecăm după aparenţe, atunci vom învăta să perţuim şi să trăim în realitate şi nu prin intermediul calculatorului.
Un rol deosbit în acest sens îl poate avea şi scoala , care prin diversele activităţi ar trebui să încurajeze copiii în formarea, dezvoltarea şi exprimarea opiniilor în mod direct şi să nu se rezume doar în a emite informaţii pe care să primească note. Astfel se ajunge la un fenomen în care intervine clasificare şi cei buni sunt doar cei care reuşesc să tocească informaţii, iar ceilalti , capabili , poate, în a emite judecati de valoare sunt marginalizaţi. În acest mod societatea poate pierde oameni pe care nu a reuşit să îi descopere şi să le dezvolte încrederea la momentul oportun.
De asemenea, o altă modalitate de a-i face pe tineri să socializeze în afara orelor de curs ar fi reprezentată de implicarea oamenilor de bună credinţă, posesori de ceainării, cofetării, cafenele, care i-ar putea stimula pe tineri să renunţe la accesarea internetului atunci când frecventează aceste locuri şi să acorde atenţia prietenilor care îi însoţesc. Pentru o astfel de detaşare de mediul virtual , aceştia ar putea fi recompensaţi, de exemplu, ar putea primi o cafea sau un ceai gratis.
În concluzie, fiecare dintre noi îşi poate aduce contribuţia pentru a construi o nouă societate bazată pe comunicare eficientă, respect şi stimă de sine, valori esenţiale fiinţei umane.

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!