Despre candidații din Neamț #3

Am continuat și astăzi șirul discuțiilor despre tineri cu cei care candidează la Parlamentare în Neamț. Cu mai multă încredere în noi, ne-am întâlnit cu reprezentanții PSD, mai precis cu Luminița Vârlan și Ciprian Șerban, candidați pentru Camera Deputaților.
Ne-am întâlnit într-un context oarecum oficial, dar am fost primiți cu zâmbetul pe buze și am început să discutăm imediat despre planul lor pentru tineri. Ne-au făcut o scurtă prezentare a viziunii generale și apoi am trecut la sesiunea propriu-zisă de întrebări și răspunsuri.
Am început tot cu nelămuriri despre sectorul educațional. Doamna profesor Luminița Vârlan ne-a povestit pe larg despre contextul actual și felul în care își propun să schimbe mentalitățile. Asta m-a pus cumva pe gânduri, știind cât de complex și foarte complicat ar fi, însă am reușit să identificăm și câțiva pași imediați: modificarea programei, eliminarea criteriilor actuale de selecție a manualelor, fixarea obiectivelor fiecărui manual, salarii motivante pentru profesori, materii opționale la decizia școlii și toate acestea ar conduce la o mai mare flexibilitate a învățământului, realizabilă doar dacă s-ar aloca mai multe fonduri în această direcție.
Discuția a continuat cu problematica integrării tinerilor pe piața muncii. Susțin stagiile de practică pentru absolvenții studiilor superioare și ucenicia. Totodată își propun o tranziție de la școală la muncă. Le-am povestit puțin despre Legea Internship-ului și ideile lor sunt în acord cu aceasta.
Despre grupurile vulnerabile am discutat mai mult la modul general, dar propun susținerea și îndrumarea tinerilor care provin din astfel de grupuri către zona antreprenorială.
Programul pentru tineri pe care ni l-au prezentat inițial este vast și acoperă mai multe domenii de interes, dar discuția s-a generalizat inevitabil de mai multe ori. Tot la modul general, când a venit vorba despre implicarea tinerilor în comunitate, se declară îngrijorați pentru ziua de 11 decembrie și îi invită pe tineri nu doar să voteze acum, ci să se implice și în perioada ulterioară, să fie mai deschiși către mediul politic și să devină activi în această zonă.
Am povestit și despre felul în care funcționează PSD acum, despre valorile pe care le promovează și despre cum au văzut ei ultimii 4 ani de decizii luate în Parlament. Am mai întrebat și despre felul în care vor atrage fonduri și investiții pentru proiectele pe care le propun. Concret, spun ei, ar exista mai multe soluții care se regăsesc tot în complexul program. Am fost cumva impresionați de faptul că ne-au primit cu așa mare deschidere, în principal pentru că poate am plecat de acasă cu câteva prejudecăți. Ne-au mai spus că au mare încredere în tineri și de aceea îi așteaptă la vot, cu rugămintea de a transmite mesajul mai departe în comunitate.
E important ca duminică să ne spunem cuvântul și n-ar trebui să existe opțiunea de a nu merge la vot în rândul tinerilor. Ar trebui să mergem la vot nu pentru că ne încurajează toată lumea în această direcție, ci pentru că avem un cuvânt greu de spus. Și dacă nu începem duminică, atunci când?
dsc_0813

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!