Încă o generație de socoteli pe degete

Undeva în estul Europei există România, o țară ca toate celelalte, care încearcă să educe, să se dezvolte, să comercializeze și să legifereze. În același timp, o țară cu tradiții bine înfierate în toate substraturile societății sale, iar uneori tradiția e atât de infierată încât se ciocnește de inovație și se transformă în impediment.
În școala românească încă scrii cu cretă albă pe tablă neagra, păstrând amintirea unui Creangă care scria primele texte dedicate școlarilor în vreo școală din Humulești, în care astăzi se stă tot în băncile de lemn. Diferența este că astăzi se stă cu mâinile la spate semnificativ mai mult, cam cât ai sta la un job cu normă întreagă. Diferența, din nou, e că ești plătit cu 84 de lei pe lună la jobul tău flexibil pentru că ți-au fost oferite weekend-urile libere.
Când nu stai cu mâinile la spate, socotești, pe degete, pentru că școala românească nu ți-a oferit încă acest drept de a folosi calculatorul. S-a decis că pe lângă marele test de memorie, care durează cam zece ani obligatorii, să se pună în practică și o întrecere cu tehnologia. Calculatorul este în școala românească ceva ce folosești pe ascuns, pe sub bancă, pe sub mână, când nu simte nimeni că astăzi ți-ai permis să nu știi primele trei zecimale ale lui pi.
La bacalaureat nu te așteaptă un calculator, care să nu te transforme într-un nefericit al sorții, într-un sihastru care a decis să nu accepte tehnologia, și să facă totul în dulcele stil clasic. Școala românească te-ar putea la fel de bine îndemna să scrii pe niște tăblițe mititlele și să ștergi frază după frază, când s-a terminat spațiul, renegând posibilitatea de a scrie fără a șterge ce ai scris anterior, într-o spirală nesfârșită a înapoierii.
Militez pentru orice nu te face să îți consumi timpul inutil, fără scop, fără niciun fel de dorință. Decât să mă învețe școala să socotesc pe degete, aș face o plecăciune în fața școlii dacă m-ar învăța să folosesc un calculator.

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!