Întrevedere cu decidenții politici din județul Vrancea!

Pe 1 aprilie 2017, voluntar17426180_1405790976159868_6921978323581111872_nii Forumului  Tinerilor din Vrancea alături de Ambasadorul Forumului, Mihăiță Sandu au avut o întrunire cu decidenţii politici ai judeţului Vrancea pentru a pune în discuţie domeniul de tineret și activitatea lor politică.

Au fost invitaţi decidenţii politici din toate partidele, însă cei prezenţi la întâlnire au fost doar din Partidul Naţional Liberal: Cristi Irimia, Alexandru Ciprian Epure şi Victor Ciumac.

Deşi fac parte din acelaşi partid politic, motivele pentru care au ales politica şi partidul din care fac parte sunt diverse. Domnul Alexandru Ciprian Epure a ales politica pentru că în trecut o persoană pe care o stimează i-a spus că tot ce se întâmplă este afectat de politică şi după 7 ani de implicare politică a ajuns la concluzia că viaţa acestuia este influenţată de acest domeniu, iar aceea persoană a avut dreptate. Este dezamăgit de cum arată orașul Focșani și județul Vrancea și de aceea a ales să candideze anul trecut pentru funcția de consilier județean, pentru a se implica și a-i ajuta pe cei din comunitatea din care face parte. Domnul Cristi Irimia a decis să facă parte din acest domeniu din aprilie anul trecut pentru că a observat că ideile acestuia pot fi mai uşor puse în practică. Se bucură de faptul că PNL Vrancea s-a schimbat foarte mult față de ceilalți ani și e mulțumit de cum arată în momentul actual acest partid. Totodată, domnul Victor Ciumac foloseşte acest domeniu ca mijloc de a schimba lucrurile în bine, de a-și ajuta comunitatea din care face parte și de a spori rolul României, ajutându-l şi faptul că este expert în politică externă.

Voluntarii au fost curioşi să afle de la aceştia de ce domeniul de tineret este ignorat de decidenții politici, ţinând cont de faptul că tinerii sunt adulţii de mâine şi trebuie să investim în aceştia pentru un viitor mai bun. Un răspuns actual nouă a fost din partea domnului Cristi Irimia:” Nu doar domeniul de tineret este ignorat în ţara noastră, ci şi alte domenii precum: învăţământ, sănătate, sport etc. Avem nevoie ca în fiecare dintre acestea să se facă investiţii cu folos.” Faptul că în domeniul de tineret nu se fac atât de multe investiţii, din perspectiva domnului Ciprian Epure este şi pentru că tinerii nu au o voce sau nu sunt lăsaţi să aibă una. A remarcat faptul că nu există presiuni asupra decidenților politici, de aceea nici nu avem fonduri strict destinate domeniului de tineret sau pentru ONG-uri.  Totodată, a precizat că a depus trei proiecte importante pentru tineri și speră să fie susținute de majoritatea PSD-ALDE.  Acestea implică înființarea unui Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret, un centru de tineret și fonduri nerambursabile pentru tineret. Este dezamăgit că fondurile pentru ONG-uri s-au îndreptat către Catedrala din Focșani în loc să fie dedicate implementării de proiecte. Altă problemă sunt fondurile pentru tineret care sunt folosite pentru organizarea activităților de Ziua Europei. În opinia domnului Ciumac, tinerii activi din societatea actuală sunt o anexă în domeniul politic. A mai subliniat faptul că față de ceilalți ani, domeniul de tineret este într-o continua dezvoltare.

Suntem tineri şi ne este destul de dificil să ne coordonăm fără sprijinul oamenilor cu experienţă, de aceea am avut rugămintea de a ne da sfaturi din experinţa vastă pe care o au şi pe care dumnealor le consideră  relevante. Gândirea liberă fără influenţe şi lupta pentru interesele şi drepturile noastre sunt prioritare din punctul de vedere al domnului Victor Ciumac, adăugând că cel mai util sfat pe care-l putem primi este de la noi înşine, iar domnul Irimia ne-a îndrumat să practicăm sport pentru că este sănătos şi rezolvă problemele pe care le avem din cauza alimentaţiei nesănătoase şi, de asemenea, ne-a sugerat să citim cât mai mult, dar nu orice, să facem lucruri înțelepte și mai aplicat, să petrecem timpul liber într-un mod benefic și plăcut și să nu ne mai grăbim. Domnul Epure Ciprian este de părere că ar trebui să ne implicăm mai mult, să facem presiuni politice și publice, să ne înființăm ONG-uri și să realizăm lucruri frumoase pentru cei din jurul nostru.

Luând în considerare faptul că sunt puţini tineri care activează în domeniul voluntariatului şi al implicării civice, am fost interesaţi să aflăm cum am putea să stimulăm tinerii vrânceni să se implice. Soluţia sugerată de decidenţii politici este  să fim un exemplu pentru cei din jurul nostru, astfel încât puterea exemplului să fie o metodă eficientă. A mai fost subliniat un lucru foarte important, că în lipsa fondurilor, tinerii nu mai sunt interesați să se implice, munca lor fiind îngreunată  din cauza timpului dedicat fundraising-ului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, decidenţii politici au apreciat activitatea  Forumului Tinerilor din România,  susţinând că este eficientă în stimularea generaţiilor actuale de a se implica în diverse proiecte şi că datorită consecvenţei  vom atrage din ce în ce mai mulţi tineri spre acest domeniu, benefic unei dezvoltări personale și profesionale. Au promis că vor sprijini proiectele pe care le avem în derulare, pentru că tinerii au nevoie de astfel de proiecte educaţionale: Provocarea #V – eveniment organizat de tineri pentru tineri- aflat la cea de-a doua ediţie şi un festival de teatru.

Voluntarii prezenţi la această întâlnire au fost:  Ana-Mihaela AcatrineiDima-Cristi AlexGabriel AlexAdriana SavinMunteanu Maria Alexandra.

 

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!