Rețeaua de ambasadori ai Dialogului Structurat in dialog cu Visinel Balan – „viziunea unui independent”

visinel balan

Astăzi, 5.12.2016, doi dintre Ambasadorii Dialogului Structurat cu TINErii (regiunea București-Ilfov) au discutat cu Vișinel Bălan, candidat independent la Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 11 Decembrie.

După o serie de întrebări și răspunsuri concrete, am ajuns la concluzia că tinerii trebuie să își exprime părerea cât mai curând, să se implice activ în viața societății și să iasă la vot pentru a da un impuls pozitiv viitorului lor.

Sperăm ca din următorul interviu să trageți o concluzie benfică și să motivați și alți tineri ca voi să fie active pe plan social.

Vișinel Bălan a crescut de mic în centrele de plasament și în prezent militează pentru drepturile tinerilor instituționalizați. Este o persoană deschisă și receptivă care consideră zâmbetul ca cea mai puternică armă a omului și se definește ca o persoană care nu poate urî pe nimeni. Adresându-ne cu „dumneavoastră” ne-a rugat să îi vorbim la persoana a II-a.

Ce te-a îndemnat să candidezi?

Alături de echipa mea și de PACT am creionat un plan politic pentru a ajuta și a susține copiii instituționalizați. Părerea mea este că orice copil merită să aibă o familie, de aceea îmi propun următoarele obiective: desființarea centrelor de plasament (caselor de copii), adopția în 30 de zile și investigarea abuzurilor din casele de copii din ultimii 27 ani. Copiii sigur își pot defini viitorul alături de un asistent maternal, sau o familie socială, există alternative.

Cum arată în viziunea ta activitatea de deputat după obținerea funcției?

Primele 6 luni nu vreau să stau în Parlament dar nici să dorm, vreau să vizitez toate centrele de plasament din țară, vreau să investighez atent cazurile tinerilor, stând de vorbă cu fiecare în parte (prin această funcție voi avea acces la ei). Alături de echipe de jurnaliști voi creea un material de impact care v-a demonstra importanța înființării unei Comisii de Investigare a Abuzurilor și desființarea centrelor de plasamnet.

 

Ce experiență ai în proiecte, domeniul politic și în alegeri?

Am crescut în PNL și mi-am dorit să candidez din partea lor la alegeri dar universul a făcut ca eu să candidez ca independent. Am lucrat 9 ani în MTS. Am pus bazele Consiliului Tinerilor Instituționalizați și îmi doresc ca până la sfârșitul anului 2017 să deschid 42 de filiale (înclusiv în București).

Este prima dată când candidez la alegeri și e o experiență nouă, obositoare dar pentru care lupt și sunt pozitiv. Am pornit în campanie fără bani, dar am o masă de oameni care mă susțin și mă încurajează. Când voi ajune în Parlament îmi doresc să mă implic în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și în cea pentru Drepturile Omului.

Care este mesajul tău pentru tineri legat de vot?

Oamenii trebuie să se bucure de libertate și sunt convins că tinerii vor revoluția viitorul. Îmi doresc  asumarea unui mandat compus din tineri (nu vreau sa mai vad atâția oameni în vârstă care ne conduc) pe baza meritocrației. Nu încurajez nepotismul: „Eu niciodată nu voi angaja prieteni”.

O societate fără implicarea tinerilor nu există. Eu cred în libertatea omului de a decide.

Pe 11 Decembrie tinerii au o șansă! Ieșiți și votați cu mintea liberă, nu contează cu cine, numai să arătați că și voi sunteți cineva.

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!