SANDU Mihăiță – Ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii în jud. Vrancea și student la Facultatea de Științe Politice, anul I, în cadrul SNSPA

 Cum te simți în legătură cu felul în care funcționează societatea românească astăzi?

Societatea românească are mari probleme la nivel de educație, sănătate, religie și politic. De ce ?Sunt multe persoane care nu au acces la o educație. Lipsa banilor ar fi o cauză care a determinat această problemă, totodată văd și o lipsă de interes a tinerilor pentru invățare. Totuși, o parte din vină o are și sistemul actual care încurajează o educație formală, bazată pe teorii și mai puțin pe practică, lucru în echipă, dobândirea de abilități etc. Care ar fi soluția ? Programa mult mai accesibilă și cu un conținut mult mai redus, profesori pregătiți și care să participe la cursuri de dezvoltare personală și profesională, burse pentru un număr mult mai mare de elevi și studenți, dar totodată și mai mari, alocațiile să crească până la pragul de 200 de lei, dotarea sălilor de curs cu aparatură și mobilierul necesar, reabilitarea căminelor, școlilor , liceelor , facultăților etc. Soluții există doar că trebuie să fie puse și în practică. Din păcate, nu văd dorință din partea autorităților că vor să schimbe lucrurile în bine.

Altă problemă ar fi cu sistemul sanitar. Este necesar să construim spitale, doar că mai important ar fi dotarea spitalelor cu aparatura indispensabilă. Totodată, trebuie să existe și personal competent care să te înțeleagă și să te ajute atunci când ai o problemă. Mulți își doresc să crească salariul atât pentru medici, cât și pentru profesori, doar că trebuie să vedem și performanța acestora în domeniul în care activează.Chiar dacă ar avea salarii de 100 de milioane tot la fel și-ar face treaba. Ține foarte mult de om, de sistem, de cei din jurul acelor medici sau profesori. Sunt mulți factori negativi care determină instabilitatea acestor doua importante sisteme din România.

Religia este importantă, iar lumea trebuie să conștientizeze că la ora actuală s-a ajuns la o generalizare în masă și se pun etichete și oamenilor care sunt buni . Am întâlnit mulți preoți care își doreau să ajute, să facă bine celor de lângă ei  și nu să fure. Sunt unii care abordează calea greșită, dar pe care tot noi îi încurajăm să continue în felul acesta, în loc să îi penalizăm.Aceasta este societatea de azi, multe vorbe , puține fapte.

Voi termina cu sistemul politic care este atacat de foarte multe persoane. Din păcate, oamenii generalizează și nu încearcă să îi cunoască pe adevărații politicieni care își doresc cu adevarat să schimbe lucrurile care nu merg bine în România. Da, există și mă bucur că am avut șansa să îi cunosc. Oamenii sunt influențați și manipulați și de aceea nu mai văd lucrurile bune care se întâmplă în România. Se spune că o lume fără educație și care nu este informată este mai ușor de controlat. Total adevărat și îmi pare rău să constat că este greu să luptăm, să schimbăm mentalități greșite .Vă sfătuiesc să acționați și să nu vă lăsați intimidați.

Plănuiești să mergi la vot? (Da/Nu; De ce?)

Da, pentru că îmi doresc să contribui la schimbarea unor decidenți politici care nu merită să fie în Parlament.

Crezi că votul tău contează? (Da/Nu; De ce?)

Da, fiecare vot contează și cu cât sunt mai multe voturi cu atât vom reuși să ajungem la obiectivul nostru . O prezență mare la vot va contribui la schimbare și acest lucru nu trebuie neglijat, ci conștientizat.

De la ce vârstă crezi că ar trebui acordat dreptul la vot?

Nu aș schimba vârsta de vot, chiar dacă am întâlnit foarte mulți tineri capabili la vârsta de 15,16 ani. Problema mare ar fi faptul că unii sunt ușor de controlat.

Care este primul lucru pe care îl ai în vedere atunci când votezi? (ex: persoana, partidul, discursurile, platforma electorală, aparițiile în media)

În primul rând, persoana care își dorește să ajungă într-o funcție de decizie. După mă interesează partidul din care face parte și istoria acestuia, conducerea partidului sau alte aspecte politice.

Cunoști candidații pe care îi vei regăsi pe buletinul de vot? Dar platformele lor electorale?

Da, deoarece îmi place să fiu un tânăr informat. Informația înseamnă putere și ai obligația să acționezi.Totodată, am ales deja pe cine voi susține la alegerile din 11 Decembrie.

Care ar fi prima schimbare pe care ai vrea să o vezi realizată după alegerile din decembrie?

Mi-aș dori să văd oameni competenți atât în Parlament, cât și în noul Guvern. Dacă în aceste două structuri decizionale vor exista oameni cu dorință de muncă, perseverenți, ambițioși, cu un caracter integru etc, lucrurile în România vor merge din ce în ce mai bine.

Ce mesaj ai avea pentru tineri în legătură cu participarea la vot?

Din păcate, în ziua de astăzi tinerii nu mai doresc să participe activ în luarea deciziilor în societate. Acest lucru îi afectează direct fără ca aceștia să conștientizeze importanța colaborării cu factorii decizionali sau a votului. Este nevoie să ieșim la vot pentru a ne alege oamenii pe care ne dorim să ne reprezinte timp de patru ani în Parlament.

Tinerii trebuie să conștientizeze că nu toți politicienii sunt la fel, cum nici oamenii nu sunt la fel. Generalizarea duce la stereotipuri, prejudecăți greșite despre anumite persoane .Punem o etichetă înainte de a cunoaște o persoană . De multe ori acuzăm fără a avea cunoștințe în spate, ci ne dorim să ieșim în evidență sau de a denigra pe cineva, deoarece nu ne place aceea persoană. Totodată , unii susțin acest tip de comportament și îi încurajează pe acei oameni să continue.

Noi , tinerii , trebuie să susținem oamenii capabili, bine informați și cu experiență pentru a face parte din Parlament . Nu ne mai putem permite patru ani de risipă și izolare față de societatea modernă și civilizată , întâlnită în vestul Europei. Mergem înainte sau facem pași înapoi ? Putem dovedi că suntem capabili să facem alegeri care să ne poată schimba viața? Eu zic ca da și depinde numai de noi . Daca nu vom acționa nu vom vedea rezultate. Am cunoscut candidați care ar merita să fie în Parlament, doar că au nevoie de votul nostru .

Încurajez tinerii să iasă la vot și să demonstreze că nu sunt generații pierdute care nu fac nimic pentru aș schimba viața. Pe 11 Decembrie, tinerii vor dovedi că se poate și vor face cea mai bună alegere. Să nu uităm că avem nevoie de o majoritate parlamentară implicată , cu dorință de muncă , activă , care să voteze pentru cetățeni și nu pentru interesele lor , fără dosare penale sau care au încălcat constant legea . Să ne informăm și să decidem pentru viitorul nostru. Nu îmi doresc să fiu nevoit să plec din țara mea.

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!