Voluntariatul, un domeniu în curs de dezvoltare

 

1Voluntariatul făcut este cea mai frumoasă poveste pe care-mi place să o spun fiindcă a fost, este şi va rămâne cea mai mare pasiune a mea. Prin voluntariat, am evoluat şi am avut oportunitatea de a descoperi mult mai bine realităţile vieţii şi am reuşit să contribui într-o mică măsură în evoluţia comunităţii din care fac parte şi-mi place să simt că pot schimba lumea.

 

Astfel, am realizat că tinerii beneficiază de multe oportunităţi în prezent în dezvoltarea lor, comparativ cu generaţiile anterioare, însă, din păcate, aceştia se confruntă şi cu o serie de probleme care sunt adesea în concordanţă cu realităţile politice, economice şi sociale naţionale, dar şi cu oportunităţile oferite de comunitatea din care fac parte aceştia. Adesea, comunităţile cu un număr redus de locuitori şi cele rurale sunt defazorizate din anumite puncte de vedere, precum oportunităţile în ceea ce priveşte parcursul educaţional sau oportunităţile de angajare în domenii variate.

În ceea ce priveşte voluntariatul în comunitatea nemţeană, de când am început să practic această activitate, am remarcat cu bucurie că numărul tinerilor care au început să fie din ce în ce mai implicaţi creşte de la an la an, însă-mi este frică ca viitoarlor generaţii să le lipsească dorinţa de a schimba lumea. În prezent, micul nostru orăşel are foarte mulţi tineri cu potenţial, însă foarte mulţi dintre ei nu au o viziune clară asupra voluntariatului şi modurilor în care se pot implica în comunitate şi cum îi ajută aceste acţiuni pe ei. Mulţi dintre aceştia şi-au pierdut încrederea că implicarea lor ar conduce la evoluţie deoarece s-au lovit de eşecuri atunci când au încercat să se implice, mulţi au nevoie de o doză mai mare de motivaţie, iar foarte mulţi sunt mult prea comozi şi preferă activităţile obişnuite de petrecere a timpului liber.

2

Cum ar putea evolua voluntariatul nemţean pentru a evolua odată cu el comunitatea? Consider că ar trebui organizate mai multe activităţi de informare a tinerilor, de motivare şi susţinere. De exemplu, activităţile de informare trebuie să fie promovate foarte bine pentru a atrage publicul să vină spre a descoperi această lume, iar acestea ar putea fi desfăşurate pe baza prezentării experienţelor unor voluntari de vârsta publicului ţintă. În plus, voluntariatul ar putea fi promovat şi în cadrul orelor de diriginţie în licee pentru a merge direct la grupul ţină, evitând riscul neparticipării acestora la un eveniment cu participare voluntară.

Cine trebuie să se implice în realizarea unor astfel de acţiuni? Cred că ONG-urile susţinute de autorităţi şi de instituţiile de învăţământ ar realiza foarte multe lucruri frumoase. ONG-urile pot veni cu oportunităţile de implicare, instituţiile publice pot contribui prin susţinerea logistică sau financiară sau chiar prin crearea de oporunităţi de implicare a tinerilor, iar unităţile de învăţământ uneori pot contribui prin logistica lor, dar şi prin a promova astfel de acţiuni în mediul şcolar. În ceea ce priveşte autorităţile, ar fi ideal ca tinerii să fie mult mai mult implicaţi în deciziile luate şi să existe un dialog continuu între autorităţi şi tineri, dar este o poveste aparte pe care mi-ar plăcea să o prezint într-un articol separat.

 

TRICKS AND TIPS

De asemenea, tinerii care se implică trebuie să fie stimulaţi prin diverse moduri de apreciere a muncii depuse chiar dacă voluntariatul este o activitate desfăşurată fără a aştepta ceva la schimb, însă şi atitudinea coordonatorului şi a beneficiarilor le poate influenţa activitatea. Un simplu mulţumesc şi o atitudine prietenoasă poate conduce la un voluntar mulţumit care se implică cu plăcere. Implementarea în organizaţii a diverselor metode de apreciere precum „voluntarul lunii” şi a evenimentelor anuale precum o gală a voluntarilor, care ar putea fi susţinută de autorităţile locale deoarece voluntariatul aduce plus valoare comunităţii respective, poate stimula tinerii să se implice constant. În plus, acordarea voluntarului, în timp, a unei responsabilităţi mai mari a task-urilor, îl poate influenţa să-şi dorească să evolueze printr-o implicare mai pronunţată, iar conferirea de încredere prin responsabilitatea încredinţată reprezintă tot un mod de apreciere a muncii sale.

De altfel, educaţia reprezintă un rol important în facilitarea procesului de implicare a tinerilor. Pentru a garanta dorinţa de implicare a generaţiilor viitoare, ar putea fi implementate activităţi destinate celor mai mici pentru a le cultiva spiritul civic şi pentru a le insufla dorinţa de a se implica în îmbunătăţirea comunităţii.

3

De ce este necesar voluntariatul şi implicarea tinerilor?

Pe scurt, tinerii sunt actorii principali ai prezentului, iar voluntariatul reprezintă adesea un mediu non-formal de învăţare în care aceştia pot evolua şi pune în practică noţiuni teoretice, pot căpăta experienţă, pot deprinde şi îmbunătăţi abilităţi, pot socializa şi stabili relaţii de prietenie şi multe alte beneficii persoanale, dar foarte important, în acelaşi timp, se pot implica direct în comunitate, pot genera schimbare.

 

Georgiana Mădălina Mihăilă

18 ani şi o mare dorinţă de a schimba lumea

Comentarii

comentarii

 

Înscrie-te acum și spune-ți părerea!

Vreau să-mi spun părerea!